Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ο ρόλος τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επόμενη περίοδο.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως διανύουμε μια πολυεπίπεδη κρίση, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και σαφώς πολιτικό επίπεδο. Προφανώς είναι τεράστιες οι ευθύνες σε επίπεδο κεντρικής πολικής διακυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος και οι παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της κρίσης θα μπορούσαν να ήταν πολύπλευρες εφ  όσον τους δινόταν η ευκαιρία.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι θέσεις ευθύνης έχουν ένα προνόμιο: Οι πολίτες ρωτούν για όλα, από τη λακκούβα μέχρι το νοσοκομείο της περιοχής, από την πολιτική για το φάρμακο, για το σχολείο, για τα ναυπηγεία, αλλά και για την εξωτερική πολιτική, αν αύριο το πρωί θα έχει χρήματα το ΑΤΜ.
Δεν πιστεύουν ότι ξέρεις για όλα, όμως δεν σε θέλουν αδιάφορο. Θέλουν, αν χρειαστεί, να τραβήξεις εσύ την κυβέρνηση από το μανίκι, να την σκουντήξεις, αλλά και να απλώσεις χάρτες και σχέδια μαζί με κυβέρνηση και Περιφέρεια και τους άξιους ανθρώπους και να πεις αύριο θα κάνουμε αυτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσης δεν έχει καμιά απολύτως δουλειά να παριστάνει τον φοροεισπράκτορα! Σκοπός της πρέπει να είναι η καθημερινή ακριβής καταγραφή όλων των τοπικών αναγκών, η εξυπηρέτησή τους μέσα από καλά οργανωμένες δημοτικές-κοινωνικές υπηρεσίες και η υποβολή στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό όλων των απαραίτητων σχεδίων και ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων, που απαιτούν την παρέμβαση του κεντρικού κράτους, το ταχύτερο δυνατόν, με απαρέγκλιτα εφαρμοζόμενο σχέδιο προτεραιοτήτων και χωρίς καμιά απολύτως άλλη επιβάρυνση του δημότη.
"Θέλω να πω λοιπόν πως σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσουμε να πετυχουμε βάζοντας τρεις στόχους. 

-       Ο πρώτος στόχος που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του για να μιλήσει για αλλαγή της αυτοδιοίκησης και για το ρόλο μιας σύγχρονης πόλης, είναι το θεσμικό της περιβάλλον. 
-                Ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει με τα βασικά εργαλεία (πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο…) που πρέπει να έχει στα χέρια της η αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να απογειωθεί πραγματικά.  
-           Ο τρίτος και σημαντικότερος στόχος είναι το υποκείμενο στο οποίο απευθύνεται που είναι οι πολίτες της. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να σηκώσουν το χέρι και να δώσουν το παρών σε κάτι που πραγματικά θα τους πείσει.
Ο ρόλος τη αυτοδιοίκησης στο πεδίο αυτό μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός αφήνοντας πίσω της το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων , του αδικημένου και του κατατρεγμένου. Το ερώτημα δεν είναι μονάχα ποια τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε αλλά το πως θα συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο.

Αν θέλεις να τραβήξεις μπροστά είναι αδύνατον να μην αφήσεις κάποια πράγματα πίσω σου.

Kώστας Ι. Τσάμαρης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων

Αμεσα 
Γιώργος Σπύρου







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την προσωπικη μου άποψη.Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρω το δικαίωμα να μη δημοσιεύονται σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.